Wpływ diety wegańskiej na choroby

Dieta wegańska ma udowodnioną, duża skuteczność w profilaktyce wielu chorób neurologicznych. Jedną z nich jest choroba Parkinsona. Diety konwencjonalne opierające się na niezdrowych tłuszczach pochodzących z mięsa, złym cholesterolu, zwiększają ryzyko występowania choroby Parkinsona. Eko produkty, które spożywamy w większych ilościach w diecie wegańskiej korzystnie działają na cukrzycę. Produkty pochodzenia roślinnego mają wysokie stężenie węglowodanów złożonych i znacznie mniej tłuszczy. Pozwala to na kontrolowanie występującej cukrzycy.

 

Przeprowadzono badania, że dieta roślinna może przyczynić się do zmniejszenia zapotrzebowania organizmu cukrzyka na insulinę. W przypadku dolegliwości objawiających się nadciśnieniem tętniczym, eko produkty pochodzenia roślinnego bardzo korzystnie działają na poziom złego cholesterolu we krwi, a także jej ciśnienia. Weganie, korzystając z wszelakich dostępnych dobrodziejstw otaczającej nas natury zapewniają sobie zwiększoną ochronę przed nowotworami takimi jak rak płuc, rak piersi, rak przełyku, rak jelita grubego oraz rak gruczołu krokowego.